×

Marsh Funeral Home

305 N Cemetery Rd, Gurnee, IL

OBITUARY

Aira Helena Puistolahti

February 18, 1937June 21, 2020

Aira Helena Puistolahti (Hakala) passed away peacefully at home on June 21st, 2020 with her family.

Aira was born in Teuva, Finland on February 18th, 1937 to Toivo and Linnea Hakala. She lived in Teuva until moving to the United States at the age of 21 to marry the love of her life. Aira wed Osmo Puistolahti, on November 1st, 1958 in DeKalb, Illinois where they first made their home. Later the adoring couple moved to Gurnee where they raised their only son, Juhani.

Aira knew how to throw a party. Her smile lit up a room, and her laughter was contagious. She had many dear friends that were as close to her as family. She loved to bake and garden, and showed her love by feeding everyone that came for a quick visit or a holiday meal. Our hearts are heavy.

She was preceded in death by her husband Osmo and brother, Antti Hakala.

She is survived by her son, Juhani (Ann) of Gurnee, IL, 2 grandchildren, Randy and Matti and her two sisters Aulikki Clark and Anne (Jukka) Kohtala, and their large family in Finland.

Services

No public services are scheduled at this time. Receive a notification when services are updated.

Memories

Aira Helena Puistolahti

have a memory or condolence to add?

ADD A MEMORY
Sirkka & Mauri Paunikallio

July 9, 2020

Aira-serkkua muistellessa palautuu mieleen ajat, jolloin saimme Airan ja hänen perheensä kanssa nauttia kahdesta Gurneen matkasta (Amerikan reissuillamme). Airalla oli kyky ja taito ajatella ja kokea kaikki asiat positiivisesti. Niinpä kun tapasimme siellä tai täällä kotimaassa, aina oli hyvä olla yhdessä. Kiitollisena Airaa lämmöllä muistaen ja toivoen läheisille voimia jaksaa eteenpäin.
"Kaunis on kuulla kutsua Luojan, nukkua pois kun jo uupunut on".

- Sirkka-serkku ja Mauri -

Salme-serkku, Sauli, Marjukka ja Juhani Rautavirta

July 7, 2020

Aira-serkun elämäniloa ja vieraanvaraisuutta kunnioitamme ja Omaisten syvässä surussa halauksin myötäelämme. Raparperikakussa maistamme edelleenkin Sinun leipomuksesi, pysyt aina Aira muistoissamme!

Hanna Hakala-Mikkola

July 3, 2020

...jatkuu edellisestä
a sitten; “On ehdottomasti tärkeää, että kun lähdet Eeron kanssa matkalle, sinulla pitää olla matkalaukussa yllätyksenä aina uusi yöpuku, mieluiten kaksi” (Määrä riippui matkan pituudesta) Ja niin sain pienen esitelmän minkälaisia yöpukuja on tarpeen hankkia. (tyylikästä ja vähän sähäkämpää), mutta ehdottomasti ei mitään, mikä olisi peittänyt kehoni kaulasta polviin.

Täytyy sanoa, että vaikka en enää olisi niin ahkerasti ohjetta noudattanutkaan, muistan sen mielessäni kuitenkin joka kerta, kun teemme mieheni kanssa yhteisen matkan jonnekin kauemmas. Perimmäinen viesti tällä neuvolla taisi kuitenkin olla se, että meidän tulee vaalia sitä rakkautta, mikä meille on annettu. Toista ei saa pitää itsestäänselvyytenä vielä vuosienkaan jälkeen

Tästä matkasta alkoi aikuisiän suhteemme, jossa Ulla-tädin ohjetta vaalien, pidin huolen, että soitin Airalle aina epäsäännöllisen säännöllisesti. Keskustelut olivat pitkiä ja aiheet menivät laidasta laitaan.

Nyt kun istun kirjoittamassa tätä, mielen täyttää haikeus ja kaipaus noihin hetkiin. Muistan hänen naurunsa, vieraanvaraisuutensa, sen miten hän osoitti rakkautta Osmolle. Kaipaan ihmistä, joka varauksettomasti hyväksyi minut. Kaipaan hänen ääntään, ihmettelevää ihailua, kun kerron jotain tekemisistäni, eerosta ja lapsista, elämästämme “Oooh!” “Ou!” Ihminen tarvitsee ihmistä, jolle kelpaa juuri sellaisena kuin on.

jokainen meistä jättää jäljen ihmiseen, näistä palasista me rakennumme ja näissä palasissa edesmenneet elävät kauttamme, ollen siten lähellä arjessamme ja juhlassamme.

Hyvää Taivasmatkaa Aira.
Jääkäämme kaikki Taivaallisen Isämme huomaan


Hanna Hakala-Mikkola

July 3, 2020

Aira. Aira ja Osmo olivat amerikankummini. Lapsena oli hienoa sanoa niin. Airasta ja Osmosta tuli kummini, kun he asuivat Amerikassa, ja ensimmäistä kertaa tapasimme, kun olin täyttämässä 2 vuotta.
Vaikka välimatka erotti meidät fyysisesti, tulimme henkisesti lähelle toisiamme.
Aira oli isä-Anteron lempi -serkku. Nuorena he viettivät paljon aikaa yhdessä. Minun silmissäni heissä oli samaa suhtautuminen asioihin; ilolla, naurulla ja silti pohjalla oli vakavamielisyyttä, mikä tuli esiin, kun vietti heidän kanssaan enemmän aikaa.

Airan serkku, isäni edesmennyt sisko-Ulla oli toinen kummitätini. Hän sanoi joskus, että tulee aika jolloin suhde kummilapsen kanssa kääntyy toisinpäin; kummilapsi huolehtii, kantaa vastuun yhteydenpidosta.
Näin se oli.
Aira teki itsensä minulle lapsena, nuorena tyttönä tutuksi, läheiseksi, ennenkaikkea kirjeillä ja korteilla, mutta myös paketeilla. Muistan ylpeyden ala-asteella vaaleansinisestä kuuraketin muotoisesta penaalista, rippilahjaksi saamani läpinäkyvä kello, joka oli jotain mitä ei ollu kenelläkään vielä ollut.
Ja kun sitten aikanaan menimme Eeron kanssa naimisiin, olikin itsestään selvää, että häämatkamme, Kanadan lisäksi, ulottui myös Amerikkaan
Kaikkien vuosien jälkeen meillä oli vihdoinkin aikaa tutustua toisiimme Airan kanssa.
Yksi mieleenpainuvimpia ohjeita, mitä tuolla häämatkalla sain Airalta, koski aviopuolisoa, aviopuolison kanssa tehtäviä lomamatkoja. Olimme Eeron kanssa lentäneet Helsingistä Chicagoon Airan ja Osmon luo, muutaman viikon yhteisen oleskelun jälkeen Eero lensi edeltä Kanadaan, jonne minä suuntasin myös myöhemmin. Kun lähtöni aika läheni, Aira vei minut ostoskeskukseen ja siellä yllättäen yöpuku/alusvaate osastolle. Hyvin vakavana (tämä ei ollu hänelle vitsi, vaan totta, joka oli tärkeää) hän sanoi, tai kysyi “Onko minulla uusia yöpukuja ostettuna?”
--??no ei ollut!
jatkuu seuraavassa viestissä...

Eveliina, Steven, Karo, Kris and Tina Sandstrom

July 2, 2020

Missing Aira-tati, her love and her wit and wisdom. I'm grateful she called me and my mom for a short visit in January. Prayer of peace and comfort to family. ❤

Aulikki Clark

July 1, 2020

Aira was a lifelong Lutheran. She belonged to St Marks Lutheran Church.
Come, All You People - Praise to the Lord, the Almighty (arr. J. Ferguson for choir) · St. Olaf Choir

A Thousand Ages: A Celebration of Hope
https://www.youtube.com/watch?v=OS9_PTfKOmQ

Anja Luoma

June 30, 2020

Kiitollisena Airalle siitä että hän aina yhtä iloisena ja sukurakkaana otti minut ja sittemmin lapsenikin hoiviinsa kotiinsa. Ikävöiden serkkua. Anja

Aulikki Clark

June 29, 2020

There is so much I could say about my sister. So many wonderful memories, trips we shared to the Michigan lake cabin, funny things which happened only to you, my sister! One thing we discussed a few years ago, what if we lose our English when we get old and sick. This is an example of our dialect that Aira used in the end, just like we had anticipated: Eteläpohjalaisten murteiden joitakin tyypillisiä piirteitä:
Pitkä vokaali (kaloilla > kaloolla, keltainen > keltaanen, tappoi > tappoo), e:n pyöristyminen (tulee > tuloo, menee > menöö), d:n muuttuminen r:ksi (lehti > lehren), välivokaalit (tylsä > tylysä, paljon > palijo), inessiivin päätteet (maassa > maas) ja vokaalien välinen h (rikkaita > rikkahia, eteen > etehen). Sana minä yhdistyy joskus sitä seuraavaan verbiin (minä olen > moon).
We miss her now, and will be missing her so much in all the family events..

Hanna Hakala-Mikkola

June 29, 2020

See attached image - Letter to my Godmother

Pia Corder

June 26, 2020

Aira.
Love lives on..
In the little things
we shared ,In memories !
I will remember Aira
your beautiful smile
and your happiness!
I can never forget you.
Love you always .🙏Pia
My sympathy for all the family !

FROM THE FAMILY